Przepisy kulinarne i nie tylko
specjały z ryb choć niekoniecznie.... ;-)
Coś nikt tu długo nic nie napisał.Postanowiłem ten wątek nie co odświerzyć! Przepis na dorsza. Polecem b. dobry.

Dorsz po holendersku "Kibelling"

SKŁADNIKI:

• 300 g fileta z dorsza
• 8 łyżek mąki pszennej
• 4 łyżek mąki kukurydzianej
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 0,5 szklanki mleka
• 2 jajka
• 3 łyżeczki suszonej pietruszki ( natka )
• ok 50ml jasnego piwa
• olej do smarzenia
• sól, pieprz
Jeżeli mamy zamiar usmażyć więcej dorsza to należy zwiększyć proporcjonalnie ilość składników
Dorsza filetujemy i kroimy w niewielkie kawałki, lub paluszki szerokości 2 – 3 cm. Lekko przyprawiamy jakąś przyprawą do ryb (np. Kamisa. ). Z umiarem oczywiście bo trzeba pamiętać o tym, że ciasto jest posolone. Zostawiamy na czas wyrabiania ciasta. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, pietruszkę i proszek do pieczenia, oraz sól i pieprz. Wbijamy jajka i wlewamy 50ml piwa, oraz mleko. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Powinniśmy uzyskać konsystencję wilgotną, ale nie lejącą. Jeżeli będzie za rzadkie trzeba dosypać trochę mąki. Teraz ciasto powinno odpocząć około 10 min. Rozgrzewamy olej do 180 C we frytownicy lub w głębokim naczyniu. Oleju powinno być tyle, żeby ryba pływała. Kawałki dorsza dokładnie obtaczamy w cieście i smażymy w rozgrzanym oleju jak frytki ok 5 minut. Ciasto powinno mieś kolor złoty. Trzeba uważać aby się nie przypaliło. W Holandii spożywa się kibbelingi maczane w sosie czosnkowym, z dodatkiem np. frytek. Równie smaczne są bez żadnych dodatków. W czasie moich pobytów w Norwegii zawsze na stole stoi półmisek smażonych kibellingów. Smaczne są na gorąco i na zimno.


  PRZEJDŹ NA FORUM