Przepisy kulinarne i nie tylko
specjały z ryb choć niekoniecznie.... ;-)
Chciałem się z Wami podzielić przepisem - robiłem ją w sobotę jest przepyszna!
Jak ją robić w przepisie poniżej:
Wspaniała zupa rybna jeden z bardzo wielu przepisów.

Składniki:
- ½ - 1 kg jakiś tanich ryb (np. tusze z flądry, płotki, leszcz) lub głowy dorszy , kręgosłupy i inne jakie macie
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 2 marchewki
- 1 pieruszka
- szczypta szafranu (opcja)
- ½ łyżeczki bazyli
- ½ łyżeczki oregano
- kilka gałązek natki pietruszki
- jedno małe chilii
- olej z oliwek
- 1-2 litr wody
- kilka razy po ¼ kilograma (lub mniej) filetów z ryb (dorsza, łososia, szczupaka, pstrąga, lina, sandacza lub każdej innej szlachetnej ryby bez ości w filecie )
- 100g małży (opcja)
- 100g krewetek (opcja)
- 2 raki (opcja)
- posiekana natka pietruszki do dekoracji
- śmietana
- sól i pieprz

Wykonanie:
W ganku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojona marchewkę, cebulę, czosnek i pietruszkę. Pozwalamy, aby chwilę się podsmażyło, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Po kilku minutach dodajemy ryby na wywar (w całości z głowami oczywiście bez wnętrzności) i zalewamy wodą.

Jeśli kupiliśmy szlachetniejsze ryby w całości, wrzucamy także wszystkie ości i głowy z tych ryb.

Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy przez około 2,5 godzin na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
W tym czasie przygotowujemy ryby i owoce morza, ryby kroimy na kostkę 3 na 3 cm lub inny dowolny wymiar, małże pozostawiamy w całości, jeśli dysponujemy rakami obieramy je ze skorup (powinniśmy do zrobić na początku i dodaj skorupy do smażących się warzyw jeszcze przez dodaniem pomidorów).

Odcedzamy wywar a resztę warzyw i ugotowanych ryb po prostu wyrzucamy.

Wracamy wywar na ogień i podgrzewamy, kiedy zaczyna wrzeć, delikatnie dodajemy ryby i owoce morza. Gotujemy przez 5 minut i danie jest gotowe.
Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki i kleksem śmietany tak aby na każdym talerzu znalazły się różne kawałki ryb i owoców morza. Podać z świeżym pieczywem a jeszcze lepiej z grzankami z serem które wrzucamy do miski lub talerza i zalewamy zupą! PYCHA!!!!!lollollollol


  PRZEJDŹ NA FORUM