Przepisy kulinarne i nie tylko
specjały z ryb choć niekoniecznie.... ;-)
Najprostsza (chyba) zupa rybna na świecie. Wersja dla dzieci i dorosłych.

Składniki:
10-15 okoni lub jazgarzy (w zależności od wielkości ryb i garnka)
paczka mrożonej włoszczyzny (przy większym garnku 1 i ½ paczki
kostka rosołku warzywnego (lub Vegeta, Warzywko czy inny Kucharek)
przyprawa w płynie
łyżeczka soli.
Wykonanie:
Do osolonej , wrzącej wody wrzucamy kostkę rosołkową (lub j.w.) , wydrapane, odgłowione i oczyszczone tuszki ryb wrzucamy do gotującej się wody na 5-10 minut w zależności od wielkości ryb, Gdy ryby się podgotują zaczną lekko pękać. Wyjmujemy szumówką wszystkie tuszki na talerz i wrzucamy włoszczyznę do garnka. Gdy włoszczyzna będzie się gotować przy pomocy dwóch widelców otwieramy po kolei każdą tuszkę od strony brzucha na dwie części, usuwamy najpierw kręgosłup, później płetwy i ości brzuszne. Oczyszczone z ości tuszki odkładamy na drugi talerz i łamiemy widelcem na pół lub 3 części w zależności od wielkości tuszek (jazgarze na pół). Po zakończeniu czyszczenia kawałki ryb wrzucamy do gotującego się wywaru i sprawdzamy smak wywaru oraz miękkość warzyw. Doprawiamy przyprawą do zup, ewentualnie solą lub dosypujemy więcej Vegety. I to by było na tyle.
Jeśli tuszki są sprawione wcześniej, wykonanie zupy trwa 20-30 minut. Można oczywiście ją modyfikować – to jest wersja najprostsza i najłatwiejsza w wykonaniu. Nawet ktoś komu przypala się woda w czajniku da radę ją zrobić. Ze względu na brak ości odpada dłubanie w talerzu i zniechęcenie dzieci. Nic tylko „wiosłować” łyżką.
Smacznego


  PRZEJDŹ NA FORUM